Selasa, 28 Jun 2016

PERASMIAN MAJLISAH BERLANGSUNG MERIAH

Pelancaran buku terbitan PERWILA dan BeTA

Penulis buku antologi puisi Bicara Awan Pada Langit bergambar bersama YB. Datuk Rozman


LABUAN, 26 Jun; Majlis Lima Jiwa Satu Hati (MAJLISAH) berlangsung meriah dengan kehadiran YB. Datuk Rozman Datuk Haji Isli, Ahli Parlimen P166 Labuan  untuk  menyempurnakan majlis ini. Seramai 1,000 orang tetamu termasuk pelajar Kolej Matrikulasi Labuan, ketua-ketua jabatan, para pemimpin masyarakat dan para penulis hadir dalam majlis ini.

Majlis ini yang julung kalinya dianjurkan bersama oleh Persatuan Penulis Wilayah Persekutuan Labuan (PERWILA), Kolej Matrikulasi Labuan (KML), Grup Bersama Terbitkan Antologi (BeTA), Gabungan Persatuan Penulis Nasional (GAPENA) dan Sekolah Menengah Kebangsaan Pantai (SMKP) bertujuan menyemarakkan seni bahasa dan persuratan bersama pelbagai lapisan masyarakat.

Penasihat BeTA, Dato’ Dr Ibrahim Ghaffar  dalam ucapan aluannya merakamkan setinggi-tinggi penghargaan atas kerjasama yang diberikan oleh semua agensi kerajaan, badan bukan kerajaan, syarikat penaja dan orang perseorangan yang terlibat menjayakan program MAJLISAH. MAJLISAH turut ditaja oleh Kumpulan Media Karangkraf dan Warisan Wong Kampung.

Ketua Satu PERWILA, Haji Othman Mahali dalam ucapannya merakamkan jutaan penghargaan kepada pihak KML yang sudi menjadi tuan rumah dalam majlis perasmian ini. Beliau turut merakamkan penghargaan kepada YB. Datuk Rozman datuk Haji Isli kerana menaja pengangkutaan, penginapan dan perbelanjaan peserta luar yang terlibat dalam majlis ini.

Dalam ucaptama majlis ini yang disampaikan oleh Datuk Dr. Zainal Abidin Burhan (Ketua 1 GAPENA), beliau menegaskan bahawa aktiviti kesusasteraan seperti ini adalah salah satu cara untuk mempertahankan kedaulatan Bahasa Kebangsaan. Beliau memohon agar semua pihak terutamanya dalam bidang pendidikan turut bekerjasama dengan persatuan penulis demi kedaulatan Bahasa Kebangsaan iaitu Bahasa Melayu seperti yang termaktub dalam perkara 152 Perlembagaan Malaysia.

Datuk Dr. Zainal Abidin Burhan menegaskan keputusan GAPENA untuk membantah pelaksanaan Program Dwibahasa (DLP) di sekolah-sekolah kerana program tersebut menghalang penyatuan masyarakat. Tambah beliau, program tersebut menyebabkan kesukaran dan kekeliruan pelajar untuk menguasai mata pelajaran yang diajar dalam dwibahasa. Mengulas tentang industri penerbitan buku, Datuk Dr. Zainal Abidin Burhan menegaskan supaya setiap penerbit menghormati hakcipta setiap penulis dengan menyediakan perjanjian royalti yang adil.

Datuk Rozman dalam ucapan perasmiannya menyokong program ini yang mampu menyemai budaya hormat-menghormati, kesopanan dan budi bahasa khususnya kepada pelajar dan masyarakat secara amnya. “Yang merah itu saga, yang kurik itu kundi; yang indah itu  bahasa, yang baik itu budi,” ucapnya yang mendapat tepukan gemuruh oleh tetamu.

Majlis ini diserikan dengan pelancaran buku terbitan BeTA (Antologi 279 Sajak Bicara Langit Kepada Awan) dan dua buah buku terbitan PERWILA iaitu antologi puisi Mawar Merah dan novel berjudul Cinta Tania.

Tetamu turut dihiburkan dengan persembahan puisi oleh para pemuisi PERWILA dan BeTA, di samping persembahan lagu oleh kumpulan kebudayaan Kolej Matrikulasi Labuan. Turut hadir dalam majlis ini ialah En. Rusdi Awang , Penolong Pengarah Unit Pengembangan Bahasa dan Sastera Dewan Bahasa dan Pustaka, Cawangan Sabah.


Antara tetamu yang hadir dalam majlis
Tetamu kenamaan menyaksikan persembahan puisi

Tiada ulasan:

PERWILA

Persatuan Penulis Wilayah Persekutuan Labuan (PERWILA) ditubuhkan pada 18 Mei 1985. Persatuan ini dianggotai oleh budayawan, penulis, peminat sastera dan bahasa yang bermastautin di wilayah ini.

Yuran seumur hidup hanya RM50.00 dan pendaftaran RM2.00 sahaja. Keahlian masih terbuka, sila hubungi:

Ketua Satu,

Tuan Haji Othman Mahali

Kios HOM Enterprise, No 1,
Terminal Ferry Antarabangsa,
Wilayah Persekutuan Labuan (016-8321065)

Ketua Dua,

Saudara Sahar Misron

SMK Pantai W.P Labuan (012-9128609)AJK PERWILA 2015/2017

AJK PERWILA 2015/2017