Selasa, 15 September 2015

Sani La Bise Dinobat Johan SDPK 2015 Peringkat Wilayah Persekutuan Labuan

Penganjur bergambar bersama peserta SDPK 2015.
12 September: Seramai 10 orang peserta berentap di peringkat akhir  Sayembara Deklamasi Puisi Kemerdekaan 2015 (SDPK 2015) yang terdiri daripada empat orang wakil Kolej Matrikulasi Labuan (KML) dan dua dari Labuan International School (LIS) serta masing-masing seorang dari Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan Labuan, S. K. Layang-Layangan, Kg. Lubok Temiang dan Pekan Kota Kinabatangan.

SDPK 2015 Peringkat Wilayah Persekutuan Labuan ini diadakan di ruang pameran Perpustakaan Kolej Matrikulasi Labuan sebagai jalinan kerjasama untuk mempromosikan Pameran Kemerdekaan 2015 yang sedang berlangsung di ruang tersebut.

SDPK yang dianjurkan oleh PERWILA bertujuan memilih peserta yang akan mewakili Wilayah Persekutuan Labuan ke SDPK Peringkat Kebangsaan yang dijangka akan diadakan pada 16 hingga 18 Oktober 2015 di Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur.
Dalam SPDK ini setiap peserta dikehendaki mendeklamasikan salah satu (1) puisi yang terdapat dalam antologi puisi  Lentera Zaman terbitan GAPENA 2014.

Dalam SDPK ini, Sani Bin La Bise (Labuan International School) yang mendeklamasikan puisi berjudul Merdekakah kita, karya Hashim Yaacob mendapat pungutan markah sebanyak 271 sekaligus dinobatkan sebagai Johan SDPK 2015 peringkat Wilayah Persekutuan Labuan. Sani Bin La Bise menerima hadiah wang tunai sebanyak RM 200.00 di samping sijil penghargaan dan juga hadiah hamper.

Ketua Satu PERWILA menyempaikan hadiah kepada Johan SDPK 2015, disaksikan oleh Ketua 2 PERWILA.
Pameran Kemerdekaan 2015 yang sedang berlangsung di perpustakaan tersebut.
Naib Johan pula disandang oleh Abdul Laham Bin Rudin mewakili Jabatan Kesihatan dengan markah terkumpul 250 mendeklamasikan puisi berjudul Bicara Merdeka Buat Generasi Muda, karya Nordin Hashim  manakala Haji Alias Bin Hussin menduduki tempat Ke-3 dengan markah 229 melalui puisi berjudul Mengisi Rumah Merdeka, yang ditulis oleh Ratna Laila Shahdin.

Naib Johan menerima hadiah tunai berjumlah RM 150.00, sijil penghargaan dan hadiah hamper. Tempat Ketiga SDPK pula menerima wang tunai RM100.00, sijil dan hadiah hamper.

Peserta yang mendapat hadiah saguhati SDPK 2015 ialah Hartini Binti Tengah - Senandung Bonda Kandung (karya Zurinah Hassan), Rizuan Bin Asmarah - Tunas Pahlawan (karya Abdul Karim Gullam), Mohd. Ridwan Irfan B. Nasip - Merdekakah kita (karya Hashim Yaacob), Mohd Nasrul Azmi - Landskapkan Cadangkan Merdeka (karya Meriam Awang Cah), Mohd Waffie Bin Matdin - Merdekakah kita (karya Hashim Yaacob), NUR Liyana Binti Sahudi - Zikir Merdeka, (karya Jamilah Harun) dan Azraidie Bin Jasni - Tunas Pahlawan (karya Abdul Kalim Gulam). Kesemua peserta yang mara ke peringkat akhir turut diberikan sijil penghargaan dan hadiah hamper yang disumbangkan oleh Bank Kerjasama Rakyat, Cawangan Labuan.


Berita berkaitan:
  1. Perpustakaan Digegarkan Oleh Pemuisi Tempatan

Tiada ulasan:

PERWILA

Persatuan Penulis Wilayah Persekutuan Labuan (PERWILA) ditubuhkan pada 18 Mei 1985. Persatuan ini dianggotai oleh budayawan, penulis, peminat sastera dan bahasa yang bermastautin di wilayah ini.

Yuran seumur hidup hanya RM50.00 dan pendaftaran RM2.00 sahaja. Keahlian masih terbuka, sila hubungi:

Ketua Satu,

Tuan Haji Othman Mahali

Kios HOM Enterprise, No 1,
Terminal Ferry Antarabangsa,
Wilayah Persekutuan Labuan (016-8321065)

Ketua Dua,

Saudara Sahar Misron

SMK Pantai W.P Labuan (012-9128609)AJK PERWILA 2015/2017

AJK PERWILA 2015/2017